Contact : 06 28 81 3308

/

e-mail : info@estherwagensveld.nl

EEN OPROEP AAN ÁLLE DIRECTEUREN (M/V/X) IN NEDERLAND

Een oproep aan álle directeuren (m/v/x) in Nederland

Vandaag is het Earth Overshoot Day. Een dag die gelukkig tegenwoordig veel meer aandacht krijgt, maar nog wel te weinig. Bizar eigenlijk. Want vandaag hebben we alle grondstoffen die de aarde in 1 jaar tijd terug kan opbrengen al verbruikt. Het is op. We putten de aarde uit en blijven maar overbelasten. Dit jaar valt deze dag op 1 augustus, vorig jaar was het 28 juli. Nederlandse inwoners verbruiken trouwens nog meer, hier was Earth Overshoot Day al op 12 april(!) van dit jaar. 

Het besef dat ik medeverantwoordelijk ben voor Earth Overshoot Day is er. Daardoor maak ik inmiddels bewustere keuzes, zoals: niet meer vliegen, plantaardig dieet, minder nieuwe spullen kopen en werken voor bedrijven met een duurzaam/circulair karakter. Maar het blijft lastig. Want hoe kan ik in mijn eentje de Earth Overshoot Day weer laten opschuiven? Dat we netjes binnen de grenzen van de aarde blijven? 

Ik kan het niet alleen oplossen

Er zijn nog genoeg dingen op te noemen waar ik over nadenk en toepas voor een duurzamer leven. Maar ik ben niet heilig en bestel soms nog online, rijd een benzineauto en blijf mede veroorzaker aan Earth Overshoot Day. Maar in mijn eentje kan ik deze dag niet verplaatsen. Dat moeten we samen doen. En ik zie de discussies voorbijgaan en begrijp de voor- en tegenargumenten. Natuurlijk ben je op deze aarde om ook te genieten van het leven. Maar er is soms weinig begrip voor de mensen op de rest van de wereld. Die zijn niet in een (rijk) welvarend land geboren. Zij hebben sinds dat ze geboren zijn vrijwel geen invloed gehad op de verplaatsing van Earth Overshoot Day. Zij hebben geen mogelijkheid om op vliegvakantie te gaan, elk jaar een nieuwe telefoon te nemen, veel kleding te kopen etc. Dat besef zie ik in de discussies bijna nergens terugkomen.

Gelukkig leven

In dit artikel van NRC ‘Om de wereld te behouden, moet de mensheid stoppen met groeien – welke landen moeten krimpen?’ wordt het wel omschreven. We hebben als land verantwoordelijkheid te nemen om dit aan te pakken. Dus ook jij, want jij woont hier en zal dus wat meer rekening moeten houden met de rest van de wereld. Hoe dat moet, ga ik in mijn eentje niet oplossen. Ik hoop dat ik door mijn keuzes anderen inspireer. En ook jou, nu jij deze blog leest, om eens na te denken over jouw groei. Is dat per se die mooie auto of elk jaar een nieuwe telefoon en verre reis maken of elke dag vlees eten? Of is meer wandelen in de natuur, minder kopen/vlees eten, reizen binnen Europa en persoonlijk groeien ook een optie? Kan je op die manier ook een gelukkig leven leiden?

Mijn ervaring is in ieder geval dat ik nog even veel lol heb nu ik bewustere keuzes maak. Mooie vakanties beleef nu ik niet meer vlieg en een supergezellig huis heb, ook zonder alle nieuwe moderne spullen 😉. Mocht je nog twijfelen dan kan ik het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn aanraden.

Een oproep aan álle directeuren van Nederland

Tot slot een oproep aan alle directeuren van bedrijven in Nederland om eens in de spiegel te kijken. Jij hebt als directeur een voorbeeldfunctie. Neem de verantwoordelijkheid en kies voor een zuiniger, natuur- en milieuvriendelijker bedrijfsmodel en anticipeer op hergebruik in de toekomst. Op de politiek kunnen we niet wachten. Mijn ervaring is dat dat te lang duurt. Dus juist jij als directeur kan het verschil maken! Jij hebt grote invloed op Earth Over Shoot Day! Bekijk maar eens deze video van Milieudefensie, zo simpel kan het zijn.

Brainstormsessies

Wil je daar eens over brainstormen? Neem gerust contact op via info@estherwagensveld.nl

Je kunt bij mij ook terecht voor: 

Brochure

Download een brochure van mijn diensten

Let’s connect